Zo bereid je je voor op het nieuwe schooljaar!

De scholen zijn weer begonnen! Wat moet je doen om je voor te bereiden voor het nieuwe schooljaar, zodat je beter gaat presteren?

Ik ben zelf begonnen met het voorbereiden van het nieuwe schooljaar. Ik werk altijd graag met agenda/planner en lijstjes. Zo weet ik wat ik al gedaan heb en wat er allemaal nog moet gebeuren. Het geeft mij rust en houvast. Voor de voorbereiding van het nieuwe schooljaar heb ik ook een lijst gemaakt. Hieronder volgen 10 tips voor een goed schoon begin van het nieuwe schooljaar:

Daar gaan we!                                                   

1. Ten eerste, stel je doelen vast. Schrijf (liever op papier) je doelen voor het komende schooljaar. Bijvoorbeeld:

  • ik wil met een 7 wiskunde dit jaar afronden,
  • ik wil mijn huiswerk meteen na de school maken zodat ik minder stress ervaar, of
  • mijn doel voor dit jaar is dat ik geen onvoldoendes in het Nederlands haal etc.12.

2. Het tweede dat je kan doen voor een goed begin is je studieruimte opruimen. Dat houdt in:

  • opbergen van oude papierwerk en oude boeken en schriftjes;
  • weggooien van oude pennen die stuk zijn gegaan of die het niet neer doen;
  • je bureau schoonmaken.

3. Nadat je je bureau hebt opgeruimd en oude dingen weggegooid die je niet gebruikte, is het tijd om nieuwe schoolspullen te kopen! Dat is mijn lievelingsactiviteit en de grootste reden waarom ik wil dat de school weer begint! Ik hou om een nieuwe agenda, pennen, markeerstiften. schriften en etuis te kopen en daarmee een leuk begin van het schooljaar te maken!

Ga lekker met een vriend(in) mee en maak er een leuke middagje van!

4. Nu dat de nieuwe schoolspullen binnen zijn, kan je je studieruimte lekker opfrissen! Ga aan de slag en organiseer je lades/kasten naast je bureau, je etuis en je tas. Maak je studieruimte zo leuk dat je daar zin hebt in leren!

Tip: Probeer enkel de dingen die je gebruikt op je bureau te houden, zodat je genoeg plek hebt om te leren!

5. Vervolgens, kan je alvast beginnen met een plansysteem te vinden dat voor jou werkt. Planning is heel belangrijk als het om leren gaat. Als je productief wilt zijn, moet je goed van tevoren leren plannen.

  • Koop een leuke agenda/planner die jou uitnodigt omte plannen.
  • Maak vaak to-do-lijstjes met alle taken die je moet doen voor de volgende dag op school.
  • Noteer alles wat je moet onthouden/doen inclusief deadlines.
  • Plan ruim van tevoren het leren voor een toets en wacht niet tot de dag vóór de toets om te leren.

6. Koop grote schriften met verschillende thema’s. Grote schriften zijn ideaal voor samenvattingen. Je kan elk thema van het schrift gebruiken voor een vak.

Tip: Maak tijdens het maken van samenvattingen gebruik van verschillende kleurtjes, teken plaatjes en markeer belangrijke dingen. Zo onthoud je de informatie beter!

7. Wat je ook kan doen voor een goed begin van het schooljaar is je slaapschema aanpassen. Je moet het accepteren; vakantie is afgelopen, zomer is voorbij, school is weer begonnen. Dat betekent dat je niet meer heel laat naar bed kan, zoals je deed tijdens je vakantie.  Op school gaan vraagt om energie. Voldoende slaap is dan ook essentieel.

Tip: Probeer voordat de school begint langzamerhand je slaapschema aan te passen, zodat je in de schoolmodus bent zodra de school weer begint!

8. Spreken over de schoolmodus, is het verstandig dat je een schoolroutine maakt. Daarmee bedoel ik dat het belangrijk is dat je elke dag weet wat je gaat doen na schooltijd (bijvoorbeeld; eerst eten, dan leren en daarna sporten of eten, sporten en dan leren etc). Zo hoef je minder te denken aan je plannen na school en de kans is kleiner dat je afgeleid bent.

9. Maak alvast een playlist op Spotify, of ga opzoek naar een lijst op YouTube met rustige studiemuziek. Luisteren naar klassieke/instrumentale (zonder lyrics) muziek tijdens het leren helpt veel bij het concerteren en makkelijk onthouden van informatie. Hieronder een voorbeeld van een lijst die ik zelf gebruik!

10. Tot slot: Niet in de stress raken door het voorbereiden vóór het nieuwe schooljaar. Je hebt genoeg tijd om te stressen gedurende het schooljaar!! Geniet van de laatste weekje(s) van je vakantie, ga gezellig uit met je vrienden en geniet ervan!

Delen mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *